הלוואה בערבות המדינה היא הלוואה שניתנת לעסקים קטנים ובינוניים – לטובת פתיחה של עסק, עזרה לעסק הנמצא בקשיים כלכליים וכן עבור עסק שרוצה להשתדרג. הקרן המלווה בהלוואות בערבות המדינה היא קרן של מיליארדרים בחסות משרד הכלכלה והאוצר.
מי זכאי לקבל הלוואה בערבות המדינה?
הזכאות לקבלת הלוואה בערבות המדינה ניתנת לכל עסק שמחזור ההכנסות שלו אינו עולה על 100 מיליון ₪ בשנה. כמו כן, ההלוואה תינתן בתנאי שלמבקש ההלוואה אין חובות למדינה, הוא אינו נמצא בהליכי הוצאה לפועל, פשיטת רגל או כינוס נכסים. סכום ההלוואה הוא עד חצי מיליון ₪ או 8% מהמחזור השנתי – הגבוה מיניהם. הליך קבלת ההלוואה מרגע שליחת הבקשה ועד לקבלתה אורך כחודש-חודשיים, אם כי במידה ויהיה צורך בהשלמות של פרטים ההליך עשוי לקחת שלושה חודשים ויותר.
מהם היתרונות של ההלוואה?
- ריבית נמוכה מכל הלוואה אחרת שניתנת כיום בשוק
- טווח החזר של 5 שנים שנותן לעסק זמן התאוששות ובנייה
- הלוואת גרייס המאפשרת לא להחזיר את הקרן בחצי השנה הראשונה
- העסק נדרש להציג בטחונות נמוכים לצורך קבלת ההלוואה
- ההלוואה אינה נכללת באובליגו ולכן לא מקשה על לקיחת הלוואות עתידיות
- זכאות ההלוואה היא מטעם המדינה שנותנת את הביטחונות
- תקרת הלוואה גבוהה
המסלולים השונים להלוואה בערבות המדינה
- הקמה של עסק חדש – מסלול המיועד ליזמים הנמצאים לקראת הליך של הקמת עסק חדש או בשלביו הראשונים. במקרה זה, על היזם להביא איתו 10% מהסכום המובקש על מנת לקבל את האישור לבקשה.
- לבעלי עסק שנקלעו לקשיי תזרים – מסלול המיועד לבעלי עסק רווחי, שחווה בעיות אשראי ומימון כתוצאה מניהול תזרים מזומנים כושל. זה המקום לציין כי עסקים שמיום הקמתם מתקשים להציג רווחים – ככל הנראה לא יקבלו את ההלוואה.
- לבעלי עסק שרוצים לשדרג את העסק – מסלול מיוחד לבעלי עסק המעוניינים לשדרג את העסק שלהם בדמות השקעה במלאי, ציוד, מעבר מקום העסק למקום גדול יותר וכיוצ"ב. במסלול זה יש צורך בהשתתפות עצמית של 25% מגובה ההלוואה.
איך ניתן להגיש בקשה להלוואה בערבות המדינה?
בקשת הלוואה בערבות המדינה דורשת הכנה של תוכנית עסקית מפורטת בת 5-10 עמודים, שכוללת את ההיסטוריה הכלכלית של היזם, השוק שבו העסק פועל, תמחור השירות/מוצר, אמצעי שיווק ועלותם, הוצאות העסק וכן מטרת ההלוואה ותוכנית המציגה את יכולת ההחזר שלה. לפי הסטטיסטיקה, כ-50% מהבקשות לא מאושרות, ולכן ישנה חשיבות לתוכנית עסקית נכונה המגובה בהוכחות. את התוכנית מגישים לאחד מהגופים המתאמים של הממשלה בקרן (חברת ג'י.אס.אי מחקר אנליטי או למשרד רו"ח עובד בן-דוד), שבודק את יכולת ההחזר של העסק וממליץ האם לאשר את הבקשה. במידה והבקשה אושרה, היא מועברת להחלטת אחד מארבעת הבנקים המורשים למתן הלוואה בערבות המדינה (אין צורך להיות לקוח של אחד מבנקים אלה). אם הבקשה מאושרת על ידי הבנק, היא עוברת לדיון בוועדה מרחבית, ולבסוף בוועדה אחרונה שכוללת נציג הבנק, הקרן ומשרד האוצר. בכל אחד מהצמתים ההחלטה יכולה להיות שלילת מתן ההלוואה, מתן הלוואה בסכום חלקי או מתן הלוואה מלאה.