יפן: איסור עישון מוחלט ברחובות העיר אוסקה, ומתי בתל אביב?

יפן: איסור עישון מוחלט ברחובות העיר אוסקה, ומתי בתל אביב?
קרדיט לתמונה: האתר הרשמי של העיר אוסקה

אוסקה, העיר השלישית בגודלה ביפן תאסור עישון בכל רחובות העיר החל ממחר (ה – 27 בינואר 2025).

במסגרת צו עירוני חדש, תהפוך העיר אוסקה לרבות יעדי התיירות העמוסים לשטח ציבורי ללא עישון כלל, לרבות באוויר הפתוח. העירייה תטיל קנס של כ – 1,000 ין (כ- 23.42 שקלים) בגין הפרת הצו.

במקביל לכניסת איסור העישון לתוקף, אמורות לקום יותר מ-140 תחנות (חדרי עישון להפחתת עישון פסיבי) שרק בהן מותר לעשן. ראש העיר הידיוקי יוקויאמה הודיע כי מספר תחנות העישון יעלה לכ-300 עד פתיחת "אקספו אוסקה 2025" שהוא יריד בינלאומי יוקרתי שנערך אחת לחמש שנים בהשתתפות מדינות מרחבי העולם ובכללן גם ישראל.

יצוין כי בישראל החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים אוסר עישון בבתי קולנוע, אוטובוסים, מסעדות, רכבות, מרכולים, בתי חולים, מרפאות ומטוסים. כמו גם גני אירועים, מקלטים ציבוריים ובריכות שחייה. במקביל החוק אוסר על עישון בטווח של 10 מטר ממקומות כמו גן שעשועים או גן ילדים. באגודה למלחמה בסרטן טוענים כי מדובר בחוק מתקדם אשר לא מאפשר עישון במקומות רבים אך היעדר אכיפה נמרצת ורחבה של החוק מובילה לכך שבהרבה מקומות ציבוריים בהם אסור לעשן על פי החוק, בדגש על מקומות בילוי, אנשים מעשנים באין מפריע.

משה בר חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן הסביר כי: "היסטוריית המאבק בעישון רצופה בחקיקה פורצת דרך אך היא חייבת להיות מלווה באכיפה נמרצת ורחבה. מטרת החוק היא להגן על ציבור הלא מעשנים מפני החשיפה הכפויה לעשן שידועה מזה שנים כקשורה לתחלואה מוגברת ואף לסרטן. כך שהיעדר האכיפה היא פגיעה משמעותית בבריאות הציבור. החוק מאפשר הטלת קנס של – 1,000 שקל על המעשן ושל 5,000 שקלים על בעל המקום. אני קורא לראשי הערים לדאוג לאכיפה נמרצת ונרחבת ולהגן על בריאות תושביהם".

יודגש כי על פי נתוני סקר שערכה האגודה למלחמה בסרטן כ-94% מהציבור נחשף לעישון במקומות ציבוריים, המקומות העיקריים בהם נחשפים לעישון הם, הרחוב (66.8%), פארקים ציבוריים (53.8%), מסעדות ובתי קפה (53.4%) ובתחנות אוטובוס (48.8%). כמחצית מהציבור מונע מעצמו הגעה למקומות עקב עישון, אך בתדירות נמוכה. כצפוי, נתון זה גבוה יותר בקרב אוכלוסיית הלא מעשנים (56%). המקומות העיקריים מהם הם נמנעים: ברים (43.1%), בתי קפה (37.7%), מפגשים ביתיים (35.7%) ומסעדות (32.8%). הסקר נערך ביוזמת ובמימון האגודה למלחמה בסרטן, הודות לתרומות הציבור באמצעותIpsos  מחקרי שוק, במדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה בישראל בקרב 560 גברים ונשים בני 16-60 ב במהלך שנת 2024.

עישון כפוי, המכונה גם עישון סביבתי או פסיבי, מתרחש כאשר אדם שאינו מעשן שואף לריאותיו עשן מסיגריות או ממוצרי עישון אחרים שמעשנים בקרבתו אנשים אחרים. העשן הנפלט לחלל האוויר מאזור הבעירה של הסיגריה ומפיו או אפו של המעשן, מכיל חומרים מסוכנים ומזיקים, בהם חומרים מסרטנים, בכמות הדומה להרכב העשן שהמעשן עצמו שואף לריאותיו, על אף העובדה שהעשן נמהל באוויר הפתוח. וכך, הנמצאים בקרבת מעשנים נאלצים לשאוף לקרבם את העשן המזיק, והופכים בעצמם, כביכול, למעשנים. מחקרים שנאספו באגודה למלחמה בסרטן הוכיחו שגם במרחק של מעל 9 מטר מאדם מעשן, כולל הימצאות באוויר הפתוח, האדם שאינו מעשן נחשף לעישון וניתן יהיה למצוא בדמו בבדיקות מעבדה, חומרים מסוכנים. במקביל מחקר שנערך ביפן אף הראה כי חשיפה של 30 דקות בלבד לעישון כפוי גרמה לעלייה משמעותית בסיכון ללקות בהתקף לב. הסיכון לאירוע מוחי עולה ב-30%-20%. בנוסף, עישון כפוי בקרב הסובלים מאסתמה עלול לעורר התקף אסתמה.

מנתוני ארגון הבריאות העולמי עולה כי שיעור התחלואה מסרטן הריאה וממחלות לב בקרב אנשים שאינם מעשנים החיים עם בני זוג מעשנים, גבוה בכ-25% מאנשים שבני זוגם אינם מעשנים.

באגודה למלחמה בסרטן מדגישים כי עישון כפוי מסוכן יותר לחולי סרטן והוא עלול להאיץ צמיחה של גידולים סרטניים על ידי זירוז יצירת כלי דם חדשים בגידול.

כבר הוכח חד משמעית במחקרים שחשיפה כפויה לעשן סיגריות מעלה בצורה ניכרת את הסיכון לסרטן ריאה, התקף לב ושבץ מוחי. בדומה למצב בקרב מעשנים, הסיכון עולה ככל שרמת החשיפה ומשך החשיפה עולים. אנשים החיים עם אדם שמעשן בתוך הבית חשופים לרמת הסיכון הגבוהה ביותר.

מאמרים נוספים
מערכות שיגור אוטומטיות, ניתוח וידאו מבוסס בינה מלאכותית ופלטפורמות הגנה מפני התקפות סייבר: משרד הביטחון מציג טכנולוגיות הגנה ישראליות פורצות דרך בתערוכת ‘DSEI יפן 2025’
האגף לייצוא ביטחוני (סיבט) והמנהל למחקר ולפיתוח אמצעי לחימה ותשתית...
לבן על הרגליים: הנעליים שיתאימו לחג – וישמשו אותך כל הקיץ
רשת הלב הכחול, המתמחה בהנעלה נוחה, בריאה ואופנתית לנשים, מציגה...
קיץ בריא ובטוח: כך תיהנו מהים והבריכה בלי לסכן את הבריאות
עם פתיחת עונת הרחצה, החופים והבריכות מתמלאים באנשים המחפשים מפלט...
לאור הביקוש ההצלחה הבינלאומית הגדולה של להקת המחול קמע מגיעה לסבב מופעים נוסף באולמות הגדולים בישראל
"כרמינה בורנה 2.0", היצירה המצליחה של להקת המחול קמע  מאת תמיר גינץ לצלילי קרל...
הבית לובש לבן עם ורדינון ונעמן
חג השבועות – החג הלבן שמבשר התחדשות, אור ושפע –...
21 במאי - ״היום העולמי לגיוון תרבותי״ Epson: גיוון כוח אדם שמוגבל למדדים משרדיים מסתכן בהתעלמות מאי-שוויון חברתי רחב יותר. ״חייבים להסתכל החוצה מעבר לקירות המשרד״
הכלה אמיתית, אומר מנכל Epson ישראל, משמעה להפנות את המבט...
יוצאים לדרך: טיפים לדיירים לקידום פרויקט התחדשות עירונית
איך מתחילים במסע המפרך לעבר הדירה החדשה ומהם השלבים שתצטרכו...
שבוע האחיות והאחים הבינלאומי 2025
אות הוקרה לקידום חוסן לאומי, חברתי ואישי הוענק על ידי...
עורך דין מקרקעין
עסקת מקרקעין טובה מתחילה בעורך דין שמבין אותך
ליווי משפטי מקצועי על ידי עורך דין לענייני מקרקעין התחום של...
לבן ומדויק! רשת SCOOP משיקה קולקציית נעלים לבנות לשבועות – קיץ 2025
כמדי שנה, לקראת חג השבועות, הפריטים הלבנים ברשתות האופנה הם...
דילוג לתוכן