מקרר נייד למנות דם בתנאי שטח מבצעיים: יוזמה חדשנית של לוחמים וסטודנטים

מקרר נייד למנות דם בתנאי שטח מבצעיים:   יוזמה חדשנית של לוחמים וסטודנטים
קרדיט צילום דיאגו מיטלברג

אליאור אליהו לגזיאל , ישי חזיזה, שגיא אלטרמן ואופק דוד פינזרו, ארבעה מילאומניקים עם יותר מ-500 ימי לחימה מצטברים, לקחו את הידע האקדמי שלהם ורתמו אותו לפיתוח מציל חיים. הארבעה, סטודנטים ובוגרים של SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון יזמו פרויקט חדשני לפיתוח מקרר נייד למנות דם בתנאי שטח, המיועד לשימוש כוחות הצלה ולחימה.

"בתחילת הסמסטר האחרון ישבנו יחד וחשבנו איך אנחנו יכולים לרתום את הידע האקדמי שלנו כדי לתרום ישירות לחיילים בשטח. הכרנו את הבעיה המורכבת של שינוע מנות דם בצורה ניידת ואמינה, וכך נולד הפרויקט" מספר שגיא.

שגיא, סטודנט לקראת שנה ד' בהנדסת חשמל, ואופק דוד, בוגר תואר ראשון ומתחיל תואר שני בפיזיקה וחובש קרבי, מספרים כי הרעיון נולד מתוך היכרות אישית עם הצורך המבצעי בשטח. "בטיפול בפצועי טראומה קיימת 'שעת הזהב' חלון זמן קריטי שבו מתן מנת דם יכול להציל חיים. "רצינו ליצור פתרון שיאפשר להביא את הדם עד לפצוע, גם בתנאי שטח קשים" מספר שגיא.

המערכת שפיתחו מבוססת על יחידת קירור תרמואלקטרית קומפקטית וקלת משקל, שניתנת לנשיאה על הגב ופועלת באמצעות סוללות צבאיות סטנדרטיות של מכשירי קשר. המקרר מסוגל להכיל עד ארבע מנות דם ולשמור עליהן בטמפרטורה יציבה של 4 מעלות גם כשהטמפרטורה החיצונית מגיעה ל-30 ואף 40 מעלות צלזיוס.

קרדיט צילום פרטי

בשלב זה הצליחו השניים להוכיח את היתכנות האב-טיפוס בתנאי סביבה מאתגרים, הישג משמעותי לאור התקציב המצומצם שעמד לרשותם. "הצלחנו למתוח את רכיבי הקירור לקצה גבול היכולת שלהם ולהראות שזה אפשרי גם בתנאים מבצעיים," מציין אופק. כעת שגיא ואופק מבקשים לקחת את הפרויקט לשלב הבא ולשתף פעולה עם מגן דוד אדום, גופי ביטחון וגורמי הצלה נוספים. "זהו מוצר שצריך להיות על כל אופנוע של מד"א וכל רכב חילוץ של פיקוד העורף," הם מדגישים, ומזמינים גופים וגורמים רלוונטיים לסייע בקידום הפיתוח והפיילוט.

ד"ר אפי צמח מ-SCE: "מדובר בפרויקט מורכב טכנולוגית וכולל בתוכו דיסציפלינות ידע מדעיות שונות. תנאי השטח בו נדרש הקירור של מנות הדם ומגבלת המשקל הציבו אתגר טכנולוגי מורכב שהסטודנטים פתרו בפיתוח מרשים של מערכת אלגנטית וחכמה שנותנת מענה לכלל הצרכים״.

במהלך פיתוח המקרר הנייד למנות דם בתנאי שטח, לקחו חלק מלא גם אליאור אליהו לגזיאל וישי חזיזה, סטודנטים מהמחלקה להנדסת מכונות ב- SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, בהובלת ד"ר ניר טרבלסי, ראש המחלקה.

"התמודדות עם האתגרים ההנדסיים, משימור טמפרטורת הדם בתנאי לחימה ועד בניית מערכת קלה וניידת שתעמוד בדרישות המבצעיות, הייתה מורכבת אך מספקת," הם מספרים. המקרר פועל באמצעות סוללות צבאיות, מה שמאפשר נשיאה חופשית של מנות דם גם במהלך תמרון ולחימה.

"עסקנו בתכנון והקמה של המוצר משלב הרעיון ועד דגם אב-טיפוס, מהגדרת הצרכים בשטח ועד יצירת מבנה קשיח, קל ומבודד שמחזיק מעמד בתמרון קרבי. כל שינוי שביצענו, מחומר הבידוד ועד מנגנון הנשיאה, נולד מצורך אמיתי של הלוחמים בשטח," הם מסבירים.

מעבר לצד המקצועי, הפרויקט נושא עבורם משמעות אישית עמוקה בעקבות אירועי השבעה באוקטובר, ובייחוד נפילתו של חברם היקר, רב-סרן אדיר עבודי ז״ל. "הרגשתי חובה לפתח פתרון שיסייע להציל חיים בשטח," מספר אליאור.

החזון שלהם ברור: להפוך את הרעיון למוצר מציל חיים שיגיע לכל לוחם ולכל צוות חילוץ בשטח.

לפרטים נוספים על הפרויקט ולקיחת חלק ביוזמה, יש ליצור קשר עם הסטודנטים בטלפון של שגיא אלטרמן: 052-3421655

לתיאום ראיון תקשורתי יש ליצור קשר עם סיון: 055-8814944

קרדיט צילום פרטי
מאמרים נוספים
כיצד לחזור לשגרה אחרי חג פסח: לאמץ שיטה חדשה 'ניקיון פנימי' במקום השיטה הרווחת: 'לחזור לשגרה'
בשבועות של חוסר ודאות, אזעקות ושגרה לא שגרתית, הגוף דרוך...
אירועים חינמיים לילדים בחול המועד פסח מצפון הארץ ועד דרומה בקניוני עופר
במהלך חופשת חול המועד פסח יערכו ב – 18 קניוני...
מגדילים את הסקרנות: מיני מיקרוסקופ שמכניס את עולם המדע לכף היד
לקראת פסח, מתנה חינוכית ומסקרנת לאפיקומן, מיני מיקרוסקופ קומפקטי שמאפשר...
מותג היוקרה JACK KUBA משיק קולקצייה חגיגית לאביב 2026 ויוצא במבצע לחג הפסח: עד 25% הנחה על כל הקולקציות ברשת כולל החדשה
לכבוד חג הפסח, מותג ההלבשה התחתונה היוקרתי JACK KUBA (ג’ק...
הלוחמים השקופים של העצמאות הישראלית: ההנדסאים בחזית ובעורף מאת ד"ר יוכבד פנחסי-אדיב
בשיח הציבורי הישראלי של העשורים האחרונים, התרגלנו לסגוד ל"אקזיט" ולחגוג...
מנקים לפסח עד הפינה האחרונה? כך לא תהרסו את המשטחים בבית
חג הפסח נחשב כבר שנים לחג הניקיון הגדול של הבית....
בתקווה לימים שקטים: אירועי פסח 2026 מהמרכז ועד הצפון
למרות המצב הביטחוני והתקופה המורכבת, ובתקווה שחגיגות חול המועד אכן...
סנונית לבנה לאביב: רשת הלב הכחול מציגה קולקציות חגיגיות בצבע הלבן
עם פתיחת עונת האביב והימים המתחממים, רשת הלב הכחול מציגה...
המלחמה על הצרכן: מותגים ב-25 ש"ח, מתנות בשווי מאות שקלים והנחות עומק לפינוי מלאים, האם הצרכנים יסתערו?
"הצרכן הישראלי של 2026 הוא צרכן היברידי ומתוחכם מאי פעם,"...
הפתרון המושלם לניקוי הבית – רובורוק שואב שוטף
מהו רובורוק שואב שוטף? רובורוק שואב שוטף הוא מכשיר חדשני שמציע...
דילוג לתוכן