עושים סדר: מי הוא באמת "הביטוח הלאומי"?

עושים סדר: מי הוא באמת "הביטוח הלאומי"?

המוסד לביטוח לאומי, הוא גוף ממשלתי שמסייע לפרנסת האזרחים במקרי צורך מסויימים. זאת, באמצעות "גמלאות" שונות וכן גם קצבת ילדים. אין ספק, שפעילותו משפיעה באופן משמעותי, על חייהם של אנשים רבים בישראל, בעיקר בעלי ההכנסות הנמוכות. זה הוא תיאור כללי, של גוף ממשלתי חשוב זה:

האם זה ביטוח?

עקרונית, ביטוח לאומי הוא אכן "ביטוח". הוא אמנם לא ביטוח מרצון, אלא חובה שמוטלת על האזרחים, אבל הוא מתפקד באופן בסיסי כביטוח רגיל. המבוטחים משלמים חודשית ובמקרי צורך, על פי הכללים המוגדרים, עשויים לקבל פיצוי. אגב, יש גם תשלומים שהביטוח הלאומי מעביר, שאינם "ביטוחיים" בכלל, במובן זה שאינם תלויים בתשלום החודשי. לדוגמא: קצבאות זקנה לעולים, שלא הספיקו לצבור זכות לכך באופן הרגיל בביטוח לאומי.

האם זה מס?

ניתן בהחלט להסתכל על תשלום דמי הביטוח הלאומי, גם כעל סוג של מס, אבנר הייזלר מסביר. זאת, מאחר שגובה התשלום החודשי (או במונחי עולם הביטוח "פרמיה") מבוסס על גובה ההכנסה. אם זה היה ביטוח רגיל, גובהו היה אמור להתבסס על הערכת הסיכון שעבורו מבטחים. יוצא מכך, מהיבט התשלום של האזרח, שביטוח לאומי הוא מעין מס הכנסה שני. מהיבט התמורה שהאזרחים מקבלים, ניתן לטעון שיש כאן חוסר שוויון מסוים, מאחר שבעלי הכנסות נמוכות גבוהות הם הרוב מבחינת "מימון" הקצבאות לבעלי ההכנסות הנמוכות.

שלוש דרגות סיוע

מעבר לנושא קצבת ילדים, הביטוח הלאומי מעניק סיוע בפרנסה, בכמה רמות, אבנר הייזלר אומר. הוא עשוי להשלים הכנסה למי שהכנסתו נמוכה משכר מינימאלי מוגדר – סיוע שמכונה "השלמת הכנסה". במצבים מסוימים, הוא עשוי לספק הכנסה קבועה למי שאין לו כל הכנסה, מספר לנו אבנר הייזלר. זה הוא סוג סיוע, אשר מכונה "הבטחת הכנסה". מעבר לכך, ישנן גמלאות ביטוח לאומי שניתנות במצבים זמניים, בהם המבוטח לא יכול בכלל לעבוד. שתי דוגמאות בולטות בהקשר זה, הן מתן דמי לידה ודמי אבטלה. הרמה הגבוהה ביותר של סיוע שמוסד זה מעניק, היא במצב בו ניתן סיוע כספי מתמשך למבוטח. למשל, במצבים בהם נדרשות קצבת נכות או קצבת שארים.

מי יבטח את הביטוח?

לאורך השנים, מצבו הכספי של המוסד לביטוח לאומי עצמו, לא היה מי יודע מה. כלכליסט דיווח בסוף 2019, כי ב-2020 גוף זה עשוי להגיע לראשונה לגירעון תפעולי. משמע – יהיו לו יותר הוצאות מהכנסות. מצב כזה, עלול להתבטא בקיצוצים בקצבאות השונות. כרקע לכך, נציין כי לפי מחקר אוניברסיטת חיפה, כבר היה קיצוץ של 30%־90% בקצבאות האבטלה, לאורך שלושת העשורים האחרונים.

לסיכום

אפשר לומר, כי המוסד לביטוח לאומי מספק "רשת בטחון" מינימאלית מסוימת, לכל אזרח מבוטח. הוא אמנם לא מושלם והקצבאות שהוא מספק לא תמיד מספיקות. בפועל, גם יש לרובנו ביטוחים נוספים. אבל בשורה התחתונה, טוב שיש "ביטוח לאומי".

מאמרים נוספים
איך לבחור את פתרונות התקשורת הנכונים עבור העסק שלך
בעת בחירת פתרונות תקשורת לעסקים , חשוב להבין את הצרכים...
טיפול בחרדות אצל מבוגרים
חרדה היא תופעה נפשית נפוצה המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי...
קריינים
קריינים
קריינים באנגלית מספקים שירותיהם הנאמנים לפרויקטים שונים. חשיבותם הוא בהעברת...
שיעור ריקוד לנשים
שיעור ריקוד לנשים
יש הבדל מהותי בין שיעור ריקוד לנשים לבין שיעור ריקוד...
טיאוט כבישים
בזכות טכנולוגיה מתקדמת וחידושים שלא פוסקים אף פעם המשימה העירונית...
פתרונות לניהול עסק במצב של חדלות פירעון
חדלות פירעון היא מצב שבו עסק אינו מסוגל לעמוד בהתחייבויותיו...
מוהל מוסמך
מוהל מוסמך
צריך ידע מאד ספציפי בנושאים של רפואה ואנטומיה של גוף...
ניקוי שטיחים תל אביב
ניקוי שטיחים תל אביב
שטיחים הם אביזרי עיצוב אהובים מאד בישראל ואין כמעט בית...
עו"ד צוואה
עו"ד צוואה – הדרך הנכונה להבטיח את חלוקת הרכוש שלכם
תכנון הצוואה שלכם הוא אחד מהשלבים החשובים ביותר בחיים. בעזרת...
לימודי אימון אישי – ללמוד לטפל באחרים ובעצמך
אימון אישי (קואצ'ינג) הפך בעשורים האחרונים לכלי מבוקש המסייע לאנשים...
דילוג לתוכן