טיפים לכניסה לגן בחיוך!

טיפים לכניסה לגן בחיוך!
קרדיט: יח"צ חו"ל

חודש ספטמבר קרב ובא, שנת הלימודים בפתח ותינוקות רבים יכנסו אוטוטו לגנים. מסגרת חדשה פירושה שינוי, הן לתינוקות והן לנו ההורים. איך נעזור לנו ולקטנים בהסתגלות ובכניסה חלקה ללא דרמות וקשיים? כיצד נפחית את הפחדים וניפרד מהם רגועים ומחויכים? התייעצנו עם שלי לביא, יועצת להתפתחות תינוקות למותג NUBY וחזרנו עם טיפים שימושיים וחשובים. נכנסים לגנים ברגל ימין!

 

  1. לדבר ולהסביר

אל תחסכו במילים. הסבירו לילדים מה הולך לקרות. ספרו להם על הגן, היכן הוא נמצא, על הגננות  ושמותיהן, סדר היום הצפוי להם, על הילדים הנוספים שיפגשו, על החצר ועל שלל הפעילויות הצפויות להם בגן ועוד. חזרו על ההסבר כל יום ואפילו פעמיים – שלוש. סיימו תמיד את המשפט בכך שאתם תגיעו לקחת אותם בסיום היום ותבלו יחדיו. התינוקות שלנו מבינים הכל, הם מכירים את הקול שלנו והם סומכים עלינו שנעשה את הטוב ביותר עבורם.

 

  1. שינוי אחד כל פעם

שלב הכניסה למסגרת הוא שלב מאתגר גם לתינוק וגם להורה. לכן, שינויים נוספים, גם אם נדרשים, כמו תהליכי לימוד שינה עצמאית, הפסקת הנקה, חשיפה למוצקים, העברת חדר וכו', כדאי ורצוי לדחות לתקופה של אחרי ההסתגלות לגן. תינוק נדרש לכוחות נפשיים רבים בכדי להתמודד עם המצב החדש. השתדלו לא להעמיס עליו מעבר ולהניח לו להתמודד עם שינוי אחד בכל פעם. 

 

  1. קשר לבית

 

שלחו עם הילד לגן בקבוק ומוצצים שהוא מכיר ורגיל אליהם  (כדאי ועדיף כמובן לסמן אותם שמית כדי שהצוות לא יתבלבל). כאמור, אין זה הזמן להכיר ולהרגיל לדברים חדשים. שלחו מצעים עם "ריח של בית" וחפץ מעבר במידה וקיים על מנת שהילד יחוש ביטחון לישון במקום חדש. 

 

  1. שמירה על שגרה יציבה

 

בימים שלפני הכניסה למסגרת ובימים הראשונים של המסגרת, כדאי לשמור על שגרה קבועה בבית כפי שהילד רגיל ומכיר. אין צורך לעשות שינויים או "ללמד" אותו את סדר היום של הגן. כל עולמו של הילד עומד להשתנות, וכאמור, רצוי לא להעמיס שינויים. 

 

  1. אין צורך בפיצוי

 

גן ומסגרת אינם עונש לילד. מדובר בשינוי, אך לא תמיד בהרעת תנאים. אל תרגישו צורך לפצות את התינוק כי הוא נכנס לגן. הילדים שלנו מרגישים אותנו ואם ירגישו שאנחנו רוצים לפצות, יבינו שאולי יש סיבה וביטחונם במסגרת ובמטפלות יתערער.

 

  1. כניסה הדרגתית לגן 

 

כניסה הדרגתית עם זמן הסתגלות מאוד חשובים גם לתינוק וגם להורה. מדובר בשינוי משמעותי לשני הצדדים. אין טעם להאיץ את זמן ההסתגלות. רוב התינוקות מסתגלים תוך כשבוע למסגרת החדשה, אבל כל תינוק בזמן שלו. כפי שלא כולנו דומים, כך גם התינוקות שלנו שונים זה מזה וכל אחד צריך זמן הסתגלות שונה למסגרת. 

 

  1. טקס פרידה בגן 

 

הקפידו להגיד שלום לתינוק וערוך טקס פרידה מסודר. הטקס יכלול משפט קבוע לפרידה, חיבוק, נשיקה ואמירת שלום. הכינו את התינוק מהבוקר לפרידה. ספרו לתינוק מי הולך להיות בגן ומה הולך לקרות, ספרו לו שאתם הולכים לעבודה ומי יגיע לקחת אותו. כשאנחנו יודעים מה הולך לקרות תחושת הביטחון שלנו עולה – כך גם אצל התינוקות שלנו. השתדלו לצאת 10 דקות לפני הזמן מהבית כדי שלא תהיו לחוצים בטקס הפרידה. אל תיעלמו לתינוק שלכם, אחת התחושות הקשות גם כילד וגם כמבוגר היא היעלמות של הדמות המטפלת.

 

  1. הימנעו ממאבקי כוח

 

התינוק לא מוכן להיפרד? תנו לו עוד דקה, שתיים אפילו יותר. רדו לגובה הרצפה, שבו איתו ושחקו מעט. כשתרגישו שהוא מוכן לעזוב אתכם המשיכו בטקס הפרידה מהסעיף הקודם. 

 

  1. פנים מוכרות

 

נסו להפגיש את התינוק עם ילדים נוספים מהגן. פנים מוכרות יוצרות תחושת בטחון אצל אנשים בכלל ואצל תינוקות בפרט. 

 

  1. העבירו לתינוק מסר שאתם סומכים עליו וגם על המטפלות

 

חזרו על שמות הגננות בבית, דרך לגן ומהגן הביתה. גם אם יש לכם ביקורת או חוסר שביעות רצון מההתנהלות בגן, שימו לב שהתינוק אינו שומע אתכם מספרים על כך לאחרים. התינוקות שלנו מבינים ומרגישים אותנו.

 

  1. זמן הגעה לגן 

 

ישנם תינוקות שעבורם להגיע לגן מוקדם – ראשונים, עושה את כל ההבדל בפרידה. יש תינוקות שמרגישים בטחון כאשר הם מגיעים לגן והוא עדיין מסודר והאווירה רגועה. אלה התינוקות שאוהבים ליצור את הסיטואציה ולקבל את פני התינוקות הנוספים שמגיעים. לתינוקות המקדימים, התחושה שהאחרים ומצטרפים אליהם נותנת להם ביטחון. לעומתם, ישנם תינוקות שאוהבים להיכנס לסיטואציה קיימת, שיש כבר פעילות והתרחשות בגן. שימו לב מה אופיו של הילד שלכם ומה מתאים לו, האם הוא מרגיש נוח יותר כשמגיע ראשון או כשמגיע כשיש התרחשות בגן. השתדלו להתאים את ההגעה שלכם עם אופיו של התינוק שלכם. 

חשוב לזכור, גם לתינוקות בדיוק כמונו אופי וטמפרמנט שונים אחד מהשני. כל תינוק הוא אינדיבידואל. השוואות לאחרים, אפילו לאחים הגדולים רק מכניסות לחץ ולחוסר ביטחון בסיטואציה.

 

  1. זמן ילד

 

ילדים חווים זמן אחרת מאתנו. דקה נראית להם כמו שעה והם לא מסוגלים לכמת ולאמוד את הזמן. הסבירו לילד בפירוט מתי תגיעו לקחת אותו. הסבירו שתגיעו לפני או אחרי שישן צוהריים. גם אם נראה לכם שהוא אינו מבין, היו בטוחים מבינים! הדבר הכי חשוב שהם מבינים הוא שהקדשתם להם זמן והסברתם מה הולך לקרות היום. 

 

  1. מסמך הילד

 

הכינו מסמך מסודר למטפלות עם פרטים על הילד שלכם: מה הוא אוהב לאכול, כיצד הוא רגיל ואוהב להירדם, שירים אהובים, דקלום שמרגיע אותו, וכל פרט נוסף שחשוב לדעתכם שהמטפלות ידעו עליו כדי שיוכל לקבל מהן את היחס ותשומת הלב המתאימה לו.  

 

כעת, כל מה שנותר הוא לאחל הוא בהצלחה לכולנו ושנה טובה.

 

נותנת הטיפים היא- שלי לביא- יועצת להתפתחות תינוקות. 

קרדיט: יח"צ חו"ל

 

מאמרים נוספים
קהילת הנובה מביעה תמיכה וזיכרון לנרצחים בפיגוע הטרור במוסקבה
בוקר טוב! חברי וחברות קהילת הנובה הקדישו את יום הקהילה השבועי...
עובדי מחוז צפון בכללית התנדבו בשלל פעילויות ביום המעשים הטובים שצויין ברחבי המחוז
גם השנה עובדי מחוז צפון בכללית יצאו להתנדב במסגרת יום...
לדרמן WINGMAN: עוזר אישי במחיר נגיש
מותג האולרים האמריקאי האייקוני לדרמן, המיובא ארצה על ידי קבוצת...
סוד הצלחתן של "המושכות בחוטים" יוצאות עיראק בכנס מיוחד ליום האישה במרכז מורשת יהדות בבל
חמש נשים מתחומים שונים, שגדלו בבתים עיראקיים התכנסו יחד בפאנל...
סיוע מלחמתי - עמותת איכות בשיקום פותחת קבוצת תמיכה ברוסית לבני משפחה של ניצולי המסיבות, משפחות מפונים והורי חיילים שחווים קושי נפשי בשל התקופה
הטבח בשבעה באוקטובר הוביל לערעור של קהילות שלמות, ביניהם בני...
השיר שהפך לקול נבואי בעקבות טרגדיה
לקראת יום מעשים טובים, מיזם הדגל של עמותת רוח טובה...
רגע לפני ההחלטה: כך תבחרו את התיכון שהכי מתאים לכם!
בחטיבות הביניים נמצאים הלימודים בעיצומם, אבל אם אתם תלמידי כיתה...
המלחמה על ההסברה: מדרום אמריקה באהבה
משלחת מנהיגים מאמריקה הלטינית הגיעו לביקור סולידריות ביישובי העוטף הביקור -...
בעמותת החסד סל"ע דואגים שגם בימי המלחמה תהייה לכל ילד תחפושת ומשלוחי מנות יינתנו בעין יפה
ציון גבאי יו"ר ומייסד העמותה:" כבכל שנה גם השנה על...
חוגגים יום הולדת 339 לבאך ברחבי ישראל
ישראל מצטרפת לשלל אירועים בערים המרכזיות ברחבי העולם עם "פסטיבל...
דילוג לתוכן