להיות אישה רבה בישראל: "לבטל את מחיצת הזכוכית" ולקדם יהדות שוויונית

להיות אישה רבה בישראל: "לבטל את מחיצת הזכוכית" ולקדם יהדות שוויונית
הרבה אשרת מורג עם ילדי הגנים_קרדיט יפית מרקוביץ

הרבה אשרת מורג, מנהלת אגף קהילה במרכז חינוך ליאו באק, בריאיון אישי לכבוד יום האישה הבין-לאומי, שיצוין ב-8.3, מספרת על המשימה החשובה בחייה – להנגיש לכולם ולכולן יהדות שוויונית הרואה בכל אדם "צלם אלוהים"

 "גדלתי בבית עם רקע של קיבוץ מצד אחד, ועולם אורתודוקסי שמרני מצד שני, ו"מכל מלמדיי השכלתי", למדתי מהו פלורליזם יהודי אמיתי". מספרת הרבה אשרת מורג, מנהלת אגף קהילה במרכז חינוך ליאו באק. "עם זאת, כילדה, הצטרפתי לאבא שלי לבית הכנסת השכונתי שהיה אורתודוקסי ולא מצאתי את מקומי בעזרת נשים. רציתי להיות חלק ממרכז העשייה הדתית ולא מאחורי הקלעים. בהמשך חיי הבוגרים נחשפתי ליהדות רפורמית. הרגשתי שמצאתי את מה שחיפשתי – בית חם של יהדות שמחה, שוויונית, מבוססת ערכים ומוסר, קהילתית ורוחנית. הצטרפתי לקהילה ולאחר מספר שנים הרגשתי שהגיע הזמן לקחת חלק הנהגתי כרבה. תוך כדי לימודי הרבנות למדתי לתואר שני במקרא ומגדר והצלחתי להמשיג באופן אקדמי את התחושות, הרגשות והחוויות הרוחניות שלי כאישה יהודייה. המשכתי לדוקטורט בתחום של תיאולוגיה פמיניסטית מתוך רצון לתעד אקדמית ופרשנית חוויות תיאולוגיות של נשים, שעדיין חסרות בארון הספרים היהודי".

הרבה אשרת מורג_קרדיט בנג'י מאור

"לבטל את מחיצת הזכוכית"

"כשעבדתי בארגנטינה, לפני הרבה שנים, לימדתי לראשונה בסמינר לרבנות תחום של יהדות ופמיניזם", אומרת הרבה מורג. "הרעיון היה פחות מוכר באותה תקופה. הרגשתי שפתחתי צוהר לחשיבה אחרת לגבי הטקסטים היהודיים שלנו, לפרשנויות חדשות המאירות היבטים מרתקים, וגם הייתי מודל רבני לנשים שלמדו לרבנות. בעולם שלי, אני קוראת לזה "לבטל את מחיצת הזכוכית". כשחזרתי לארץ, הגעתי לקהילה ותיקה, שכיהנו בה דורות של רבנים גברים, והייתי האישה הראשונה לכהן בה כרבה. לאורך הזמן, אופן הישיבה, ההנחיה והתפילה הפכו למעגליים ומשתפים, ופחות היררכיים, והקהילה נחשפה ליותר פרשנויות, תפילות ושירה שנכתבו על ידי נשים".

את דרכה הייחודית ממשיכה הרבה מורג במרכז חינוך ליאו באק, בו מכהנת כרבת המרכז, לצד עבודתה כמנהלת אגף קהילה. "זו אמירה ערכית וחינוכית, שבמרכז חינוך בישראל – המעלה על נס את חזון מגילת העצמאות לחברה יהודית דמוקרטית, יש תפקיד רבני בהנהלת המוסד, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר באישה רבה", מוסיפה בגאווה.

 לגדול לעולם שוויוני-יהודי כבר מגיל הגן 

"במרכז חינוך ליאו באק, אני עובדת עם ילדים בכל הגילים – החל מהגנים, דרך היסודי, החטיבה והתיכון ועד לבוגרים ולבוגרות. אני מאמינה שבעצם הנוכחות הרבנית שלי כאישה, הילדים, כבר מגיל צעיר, גדלים לתוך עולם שוויוני-יהודי באופן אורגני. כשהילדים בגן קוראים לי "רבת אשרת" זה כל כך חמוד ואותנטי והכי טבעי להם שאני נכנסת לגן לספר סיפורי תורה או מדרשים במפגשי ראש חודש וחגים. בכיתות היסוד אני מנחה תפילות שחרית וכשהילדים פוגשים אישה רבה עטופה בטלית, קוראת מהתורה הם גדלים למציאות השוויונית הזו.

בחטיבה ובתיכון הקמנו "צוות קבלות שבת וחגים" והנערים והנערות מנחים את הטקסים בסגנון "הרוח הליאו-בקית" המבטאת תמהיל של מסורת וחידוש של יהדות ישראלית. המשימה החשובה בעיניי, היא הנגשת היהדות היפה שלנו לכולם ולכולן, והזמנה לקחת "בעלות" (ownership) עליה לאחר שנים של מידור. לפגוש יהדות שוויונית הרואה בכל אדם "צלם אלוהים" ומאפשרת לבנים ולבנות (ולשאר ההגדרות) לקחת תפקידים שווים. העובדה שקבלות שבת ומעמדי חג ומועד מתקיימים בתוך בית הספר, בהנחיית רבה אישה, היא המובן מאליו והטבעי עבור קהילת ליאו באק" אומרת הרבה מורג בהתרגשות.

כיצד את מציינת את יום האישה?

"ראשית, אני מעדיפה לקרוא ליום זה "יום הנשים". אין דבר כזה "אישה" – דמות אחת שמייצגת את כל מגוון הנשים (אפקט "דרדסית"). ביום הנשים, לרוב אני מוזמנת להשתתף בפאנלים על נשים מעוררות השראה. מצד אחד, רעיון מבורך ואני שמחה שנוער נחשף לדמויות של נשים בתפקידי הנהגה שונים. מצד שני, בחברה מתוקנת, בה נשים שוות בזכויות, הזדמנויות, ייצוג וכו' לא יהיה צורך בפאנלים כאלה. אני מייחלת ליום בו נוכל להיפגש לפאנלים על דמויות מעוררות השראה ללא קשר למגדר שלהן".

 מסר לנשים צעירות השואפות לתפקידים מנהיגותיים בקהילה?

"כאישה רבה בישראל, המסר שלי הוא כפול: ראשית, את יכולה להגיע לאן שתרצי. אולי תצטרכי מדי פעם להיאבק על מקומך, אבל גם הנשים שקדמו לנו עשו זאת בשבילנו. שנית, את לא לבד. יש מאחורייך קהילה שלמה של נשים וגברים שיתמכו בך ויעצימו אותך. ובנימה אישית, לפני כשמונה שנים התאלמנתי, ונשארתי לגדל לבד את ארבעת ילדיי הצעירים. לא פשוט לשאת בתפקיד מנהיגותי לצד מחויבויות הבית והמשפחה, אך פה באה לידי ביטוי העוצמה של קהילה תומכת" מסכמת הרבה מורג.

מאמרים נוספים
מופע שף
מופעי בישול – חוויית אירוח שמרגישה אחרת עם עופר שף
בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשים בוחרים לשלב תוכן חי ומקורי...
שוב אובך? כך תנקו את הרכב מבפנים ומבחוץ ביעילות
לאחר ימים של אובך ואבק באוויר, הרכב שלנו הופך במהירות...
טיפול לימפטי
מהו טיפול לימפטי? טיפול לימפטי הינו תהליך טיפולי שמטרתו לסייע לגוף...
מהלך תקדימי ראשון מסוגו בישראל: מותג האופנה לי קופר מאחד חמישה שחקני כדורגל מקבוצות יריבות כפרזנטורים לקיץ 2025 ויעלה בקמפיין בהשקעה של 1.2 מיליון ש"ח
חמישה כוכבי כדורגל מקבוצות שונות יככבו בקמפיין אופנה אחד:  רוי...
דנים זה לא רק מכנסי ג'ינס: המותג הבינלאומי NINE WEST בשיתוף כוכבת הרשת והפשניסטה נטע ברזני משיקים מיני קולקציה במהדורה מוגבלת לקיץ 2025 הכוללת כפכפים וסנדלים מלא שיק ותחכום
מותג הנעליים הבינלאומי NINW WEST משיק בימים אלה בשיתוף הפאשניסטה...
דעו את זכויותיכם! ילדכם סובל מבעיות קשב וריכוז? אולי מגיעה לו גמלה חודשית!
בנכם או בתכם אובחנו  כסובלים מ-ADHD? הם עשויים להיות זכאים...
המשפחות הנצרכות שמחו ל"מנת עצמאות" הכוללת מיני בשרים ודגל הלאום
בעמותת סל"ע בראשות מייסד העמותה , ציון גבאי, ובברכת נשיא...
 פתרונות מחשוב לעסקים – הדרך לייעול וניהול חכם
בעידן הדיגיטלי, פתרונות מחשוב לעסקים הם המפתח לניהול אפקטיבי וחדשני....
מפסקי חשמל מעוצבים
עברו הזמנים שבהם הקירות היו חייבים להיות לבנים ומשמימים והעידן...
לא חיים ולא מתים - ההיבט הנוסף של השכול הישראלי
בימים אלו של זיכרון ושכול וההבנה של סמלי העצב המוכרים...
דילוג לתוכן