האם מעסיק חייב לשלם ביטוח בריאות לעובד בחל"ת?

האם מעסיק חייב לשלם ביטוח בריאות לעובד בחל"ת?
תמונה: pixabay.com

תקופת הקורונה העלתה לסדר היום מושג שרבים לא הכירו: חופשה ללא תשלום, חל"ת. המשבר הבריאותי שפקד את ישראל והעולם כולו הביא להשבתה של ענפים רבים במשק, וכפועל יוצא עובדים רבים הוצאו לחלRש"ת.

ככל שתקופת החל"ת הלכה והתארכה, החלו להתעורר שאלות רבות בקרב עובדים לגבי זכויותיהם במהלך תקופה זו. אחת המרכזיות בהן היא האם המעסיק חייב לשלם ביטוח בריאות לעובד בחל"ת? בשאלה זו יעסוק המאמר שלפניכם.

חוק ביטוח בריאות ממלכתי

על-פי חוק ביטוח הבריאות הממלכתי, שנחקק בשנת 1995, כל תושב במדינת ישראל מבוטח בביטוח בריאות. הוראות חוק זה קובעות כי כל תושב מגיל 18 ומעלה מחויב לשלם דמי ביטוח בריאות. תשלום דמי הביטוח נגבה באמצעות המוסד לביטוח לאומי, ומחושב בהתאם לגובה ההכנסות של התושב וכן בהתאם לסטטוס עבודתו: עצמאי, שכיר או מי שאינו עובד כלל.

עובד עצמאי משלם בעצמו את דמי ביטוח הבריאות ישירות לביטוח הלאומי. תשלום דמי ביטוח הבריאות לעובד שכיר מתבצע באמצעות המעסיק. על-פי חוק, המעסיק מחויב לנכות משכרו של כל עובד את דמי ביטוח הבריאות, ולהעבירם למוסד לביטוח לאומי

תשלום ביטוח בריאות לעובד שכיר בחל"ת

החוק קובע כי עובדים שכירים מחויבים בתשלום דמי ביטוח בריאות, גם כשהם שוהים בחופשה ללא תשלום. בחודשיים הראשונים של החל"ת המעסיק ממשיך לנכות את דמי ביטוח הבריאות משכרו של העובד. אם תקופת החל"ת מתארכת לתקופה של למעלה מחודשיים, העובד נדרש לשלם בעצמו את דמי ביטוח הבריאות ישירות למוסד לביטוח לאומי.

חשוב לציין כי בתקופה של חופשה ללא תשלום, דמי ביטוח הבריאות שיש לשלם הם בגובה מינימלי בלבד, ללא קשר לגובה דמי הביטוח ששילם העובד בתקופת עבודתו. נכון לשנת 2021, גובה דמי ביטוח הבריאות לעובד בחל"ת הוא 117 שקלים (המשולמים באמצעות המעסיק) בחודשיים הראשונים לחל"ת, ולאחריהם – 104 שקלים, המשולמים ישירות על-ידי העובד.

ומה לגבי ביטוח בריאות פרטי?

שכירים רבים, בעיקר כאלו שעובדים במקומות עבודה מאורגנים, נהנים מביטוח בריאות פרטי מטעם המעסיק שלהם. מדובר בפוליסות ביטוח בריאות קולקטיביות, אליהן יכולים להצטרף עובדים ובני משפחותיהם, לרוב בתעריפים מוזלים במיוחד.

ביטוח בריאות שכזה נחשב כהטבת שכר שמעניק המעסיק לעובדיו. לפיכך, כאשר העובד נמצא בחל"ת, מתנתקים הלכה למעשה יחסי העובד-מעביד שבינו לבין מעסיקו. לכן, בתקופת החל"ת המעסיק אינו מחויב להמשיך ולהעניק לעובדיו את ההטבה הזו, כמו גם הטבות שכר אחרות.

כשתקופת החל"ת קצרה, נשמרת ההמשכיות בכיסוי הביטוחי. אולם אם החל"ת מתארך חודשים ארוכים, ייתכן והכיסוי הביטוחי פג. מומלץ שכל עובד יבדוק במקום עבודתו את תוקפו של ביטוח הבריאות הפרטי בתקופת החל"ת, ובמידת הצורך אף יעביר בעצמו את תשלומי הפרמיה החודשיים לחברת הביטוח; זאת כדי לשמור על רצף ביטוחי וכיסוי מלא, גם בתקופת החל"ת.

לסיכום, חופשה ללא תשלום שלא נלקחה מבחירה, היא תקופה לא פשוטה עבור כל עובד שכיר. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא חוסר הוודאות לגבי עתידו של העובד, וחוסר מודעות לגבי זכויותיו וחובותיו בתקופה זו. בכל הקשור לתשלומי ביטוח לאומי בכלל, וביטוח בריאות בפרט, חשוב להתעדכן בהוראות החוק ולשמור על המשכיות התשלומים; זאת כדי ליהנות מרצף ביטוחי ולהימנע מצבירת חובות ומתשלום קנסות. 

מאמרים נוספים
דעו את זכויותיכם! ילדכם סובל מבעיות קשב וריכוז? אולי מגיעה לו גמלה חודשית!
בנכם או בתכם אובחנו  כסובלים מ-ADHD? הם עשויים להיות זכאים...
עריכת צוואה: צעד שחשוב לעשות לשקט שלכם ושל היורשים
איש אינו אוהב להתעסק בכל הקשור לירושות וצוואות, הן מכיוון...
נשיא המדינה אירח את טקס השבעתם של 35 שופטים חדשים ואת מעמד השבעתו של השופט נועם סולברג למשנה לנשיא בית המשפט העליון
נשיא המדינה יצחק הרצוג: ״יש רוב מוחלט בציבור שסולד עד...
אלוף-משנה גיל אליה מונה למזכיר הצבאי לנשיא המדינה ויועלה לדרגת תת-אלוף
נשיא המדינה, יצחק הרצוג החליט בתחילת השבוע למנות את אלוף-משנה...
משרד העלייה והקליטה ורשות שדות התעופה משיקים מסלול VIP חדש לעולים בנתב”ג
49 עולים חדשים נחתו אתמול בערב בטיסה משותפת של קרן...
התקבלה החלטה לפסול את רישיונכם? אל תמהרו לקבל את הדין
אחת הדרכים להרתיע נהגים מלבצע עבירות תעבורה, במיוחד חמורות, הוא...
מבקר המדינה: ישראל נכשלה בניהול ופיקוח זיכיון ים המלח
מדינת ישראל כשלה בפיקוח על זיכיון ים המלח – כך...
קק"ל העניקה אותות הוקרה לחמש מנהיגות על תרומתן במאמץ המלחמתי
לכבוד יום האישה הבינלאומי, קרן קימת לישראל העניקה אותות הוקרה...
עורך דין לענייני ירושה
אנשים רבים סומכים על המזל ולא מבינים את החשיבות של...
נשיא המדינה נפגש עם שורד השבי טל שהם
נשיא המדינה יצחק הרצוג הגיע היום, יום חמישי, 6 במרץ,...
דילוג לתוכן